Wat is HDMI 2.1?
11 januari 2021 11:15
Tegenwoordig is HDMI de belangrijkste verbindingsmogelijkheid tussen bronnen als game consoles, mediaspelers en blu-ray spelers en schermen zoals televisies en projectoren. Zo kun je dus ook op kantoor, in je bedrijfspand of in je winkel ook een televisie plaatsen voor je werknemers en klanten. Het verplaatst high definition video en meeslepende auto samen met uiteenlopende controlesignalen. Wat nog belangrijker is, is dat het ervoor zorgt dat de content beschermd is tegen kopiëren. Iedereen die anno 2021 een flatscreen tv, een game console of een streaming apparaat heeft zoals AppleTV gebruikt inmiddels een HDMI verbinding tussen de apparaten. Zo kun je ook in je bedrijf gebruik maken van een HDMI kabel. De allernieuwste variant van deze technologie is HDMI 2.1. Een HDMI 2.1 kabel is dus eigenlijk nog best wel heel erg nieuw, maar toch is het al ontzettend populair. Wat HDMI 2.1 is kun je in dit artikel lezen.
Waarom is er een nieuwe HDMI versie?
Elk versie die gepubliceerd is door de HDMI Organisation beschrijft uiteenlopende functies die ondersteund kunnen worden door een compatibel apparaat. Video en audio technologie ontwikkelt zich natuurlijk razendsnel. Omdat de nieuwe functies logischerwijs meer digitale data vereisen, zal de transmissietechnologie aangepast moeten worden. De HDMI Organisation introduceerde daarom in 2017 een nieuwe standaard. Dit is HDMI 2.1. Dit heeft een paar aanpassingen voor betere video en audio. Daarnaast zal HDMI 2.1 ook zorgen voor een betere gamebeleving en een betere gebruikerservaring. De verbetering zullen bovendien een effect hebben op allerlei verschillende aspecten dat het pas in 2020 gebruikt werd in de eerste AC receivers. De Denon AVC-X4700H is hier een voorbeeld van. Deze apparaten gebruiken dus alle belangrijke eigenschappen van HDMI 2.1.
Wat was de vorige HDMI standaard?
HDMI 2.0b, wat eerst de standaard was, definieerde verscheidene verbazingwekkende kenmerken. Hierbij kun je onder andere denken aan 4K beeld, wat ook wel Ultra HD genoemd wordt. Bovendien zijn High Dynamic Range, aka HDR, en Dolby Vision hier goede voorbeelden van. Hierdoor is de kwaliteit van video beter. Het ondersteunde bovendien tot 32 audiokanalen en meeslepende audioformaten. Via Audio Return Channel, oftewel ARC, kon dit zelfs van de televisie terug naar de AV receiver gestuurd worden. Dit is zeer handig om applicaties voor mediaspelers op de tv te laten draaien, zoals bijvoorbeeld Netflix. Een totaal van 18 Gbit/s werd bovendien gedefinieerd als videotransmissie bandbreedte die het gebruik van kabels en de nieuwste technologieën op het gebied van kabels voor lange lengtes vereist. Zodoende is het mogelijk om de hoge resolutie zonder onderbreking uit te zenden, net zoals meer kleurrijke en levendige videosignalen.
Nog betere video’s zijn nu binnen handbereik
Met de komst van HDMI 2.1 kunnen er nog meer technologieën op het vlak van video’s behaald worden. Hierbij kun je onder meer denken aan Dynamic HDR, maar ook 8K en HDR10+ zijn hier goede voorbeelden van. De 8K resolutie is bijvoorbeeld echt een stuk beter, dit zal namelijk vier keer zoveel pixels als de 4K resolutie hebben. Bovendien definieert de nieuwe standaard hogere framesnelheden van maar liefst 120 frames per seconde. Dit houdt in dat je dus 120 beelden per seconde zult zien. Dit zal voor soepele en scherpe bewegingen zorgen, wat met name voor sportwedstrijden en games een echte verbetering is. Zo’n framesnelheid en resolutie zal natuurlijk een hogere hoeveelheid data vereisen, namelijk tot meer dan 40 Gbit/s. Dit zal tussen de HDMI apparaten verzonden moeten worden. Met de eerdere HDMI versies was dit helaas niet mogelijk, maar nu de HDMI 2.1 kabel de nieuwe standaard is op dit gebied kunnen de hogere bandbreedtes wel ondersteund worden.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.