Oude servers verkopen? 5 tips waar je op moet letten

25 juni 2020 13:34

Oude servers verkopen? 5 tips waar je op moet letten

Heb je oude servers staan die veel ruimte innemen? Zonde! Gebruikte servers zijn in veel gevallen nog geld waard. In deze blog zetten we 5 aandachtspunten op het gebied van de inkoop van servers op een rijtje.

Tip #1 - Dataveiligheid voor alles

Oude servers staan vaak vol vertrouwelijke informatie. Om datalekken te voorkomen is dataveiligheid een belangrijk onderwerp. De veiligste manier om dit aan te pakken is door de harddisks van de server op locatie te laten shredderen. Zo blijven er slechts stukjes achter ter grootte van confetti en weet je dat de data nooit in verkeerde handen kan vallen na de verkoop van een server.

Het nadeel van op locatie shredderen is dat het vrij duur is en de servers worden minder waard, omdat de harddisks dan weg zijn. Je kunt dus ook je servers op laten halen en de opkoper vragen de harddisks te wipen. In dat geval moet je er wel echt op willen en kunnen vertrouwen dat dit ook goed gebeurt.

Zorg er in elk geval zeker voor dat je een certificaat krijgt van elke datavernietiging.

Kies dus niet alleen voor een partij die de inkoop van servers regelt, maar ook de datavernietiging.

Tip #2 – Opbrengst oude server

Verwacht geen gouden bergen bij de verkoop van servers. Een server van bijvoorbeeld 2 jaar oud levert nog maar een fractie van de nieuwprijs op. Servers verouderen relatief snel, over het algemeen brengen ze alleen jonger dan 5 jaar nog echt iets op. Dit gaat dan ook nog eens over de grote merken zoals Dell, HP, IBM en Super Micro.

Tip #3 – Maak een lijst

Wat is nu het proces bij inkoop servers? Het begint vaak met het aanleveren van een lijst, zo kan de opkoper van de server een goed bod doen. Maak een lijst aan met informatie zoals het merk, de generatie, het model, het aantal en model CPU, het aantal en de grootte van de harddisks, de soort harddisks en het geheugen. Het absolute minimum aan informatie wat de opkoper nodig heeft is het merk, model en generatie. Weet je meer details? Dan krijg je vaak een betere prijs. Het kan soms wel lastig zijn om deze informatie te verzamelen. Je moet hiervoor vaak al de server aanzetten, aansluiten op een monitor en in de setup kijken naar de instellingen.

Tip #4 - Let op het WEEELABEX certificaat

WEEELABEX (Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) is de Europese Norm voor de recycling, bewerking en verwerking van elektronische apparaten. Verwerkers moeten sinds 1 juli 2015 in het bezit zijn van dit certificaat. Zo weet je dat een partij aan de hoogste eisen voldoet op het gebied van milieu en veilige data vernietiging. Let er dus goed op of een server inkoper in het bezit is van dit certificaat.

Tip #5 – Maak duidelijke afspraken

Maak samen met de opkoper van de server duidelijke afspraken. Servers moeten bijvoorbeeld soms nog uit het rack worden gehaald, iets wat een echte uitdaging kan zijn wanneer je dit nog nooit gedaan hebt. Ook heb je soms nog met afvoerkosten of voorrijkosten te maken. Vraag een duidelijke offerte, waarin duidelijk staat wat de server oplevert en welke diensten er in de prijs inbegrepen zijn. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.