Internet of Things zorgt voor meer digitale integratie in de maatschappij
10 oktober 2017 09:10
Of je nou midden in de stad loopt of op een camping staat, menig internetgebruiker wil het liefst altijd online bereikbaar zijn en wenst een snelle internetverbinding. Echter het altijd online bereikbaar zijn, heeft het ‘big brother’ effect tot gevolg. Het is opvallend dat je twee maanden na het opzoeken van een bepaald product of item je daarover nog steeds reclameblokken op je beeldscherm ziet verschijnen. Daarmee is wel duidelijk dat de digitalisering van onze maatschappij in een stroomversnelling is gekomen en het einde is nog lang niet in zicht.
Iedereen is er inmiddels wel aan gewend dat ook de e-mail op de mobiel bij te houden is. Documenten kunnen met een simpele handeling nu vele malen sneller van het ene kanaal naar het andere kanaal worden doorgesluisd. Een mobiel is daardoor allang niet meer een apparaat om alleen maar mee te bellen. Met de nieuwste smartphones heb je zelfs een werkstation in handen. Wie had vijf jaar geleden kunnen bedenken dat je met je mobiel de tv thuis als desktop kon gaan gebruiken?
De informatie die we echter vrijgeven door steeds meer apparatuur aan internet te koppelen wordt steeds groter. Ook al wordt nu gezegd dat het handig is om op afstand de vaatwasser of de temperatuur in huis te regelen. Er zit ook een keerzijde aan al die nieuwe opties, want er wordt wel veel data verzameld door derden. De gegevens die vrijkomen zijn immers te gebruiken. Het lijkt allemaal leuk dat een apparaat van afstand bediend kan worden, maar het apparaat wordt er echt niet ‘slimmer’ van. De gebruiker geeft echter wel veel informatie vrij zonder dat hij of zij zich daar bewust van is en dat vind ik wel zorgwekkend.
Op het schoolplein, op verjaardagen of bij een business bijeenkomst hoor ik steeds vaker dat gebruikers van social media, de app van hun mobiel op stil zetten om maar niet de hele tijd op de hoogte te zijn van het doen en laten van anderen. Ouders melden zich af bij WhatsApp schoolgroepen, omdat daardoor de mobiel helemaal niet meer stilstaat. Ik denk dan ook dat deze acties aangeven dat het verlangen naar informatie beperking steeds groter wordt en dat mensen veel meer met elkaar ‘ouderwets’ in gesprek zullen gaan. Het is toch veel fijner om nieuws zelf te vertellen als iemand vraagt hoe het met je gaat dan dat je samen uit eten bent en iedereen meer naar zijn mobiel kijkt om op de hoogte te blijven van de acties van anderen dan dat zij deel uit maken van een goed tafelgesprek.
Internet of Things zorgt voor meer digitale integratie in de maatschappij en daardoor is ‘The sky is the limit’. Ooit de slogan van mijn bedrijf GKS ICT Solutions. Inmiddels hebben wij de slogan aangepast, want met ‘Mogen wij jou een glimlach geven’ laten we zien wat wij willen bereiken. Of het nou gaat om het beveiligen van gegevens of een internetverbinding die het niet naar wens doet. Onze klanten kunnen op ons rekenen. «
Robert van Kempen
Eigenaar GKS ICT Solutions
Bereikbaar via 0481 – 45 30 50 of info@gks.nl.
Wilt u informatie over de diensten van GKS? Kijk op www.gks.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.