Hoe te handelen als werkgever bij een bedrijfsongeval

29 juni 2021 11:56

Hoe te handelen als werkgever bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval is een vervelende aangelegenheid, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Allereerst kan het op persoonlijk vlak voor beiden een ingrijpende gebeurtenis zijn. Daarnaast kan de werknemer (ernstige) lichamelijke en psychische gevolgen ondervinden als gevolg van het ongeluk op werk. Vervolgens komt er nog een juridisch stuk bij om een eventuele schadevergoeding af te handelen. En dat terwijl beide partijen de werkrelatie (vaak) in stand willen houden. Een spannende periode voor zowel werkgever als werknemer, waarbij het belangrijk is om de juiste stappen te zetten om alles goed af te handelen.

Wanneer is een ongeval op werk een bedrijfsongeval?

Juridisch gezien is een ongeval op werk al snel een bedrijfsongeval. Dit geldt voor werknemers in vaste dienst, maar ook vaak voor uitzendkrachten, ZZP-ers en vrijwilligers. Slechts in enkele gevallen is de werkgever niet aansprakelijk. Als werkgever heb je namelijk een wettelijke zorgplicht voor de werknemer. Dit betekent dat je onder andere moet zorgdragen voor een veilige werkplek, beschermende kleding, deugdelijk materiaal en duidelijke veiligheidsinstructies. De wet is zo veelomvattend dat het bijna onmogelijk is aan te tonen dat aan alle voorzorgsmaatregelen is voldaan. Daarom ben je als werkgever bijna altijd aansprakelijk voor het bedrijfsongeluk.

Welke stappen zet je als werkgever na het bedrijfsongeval?

Is het ongeval net gebeurd? Richt je dan eerst op het afwikkelen van het ongeval en het herstel van de medewerker. Verklaar nog niks over de schuld of aansprakelijkheid, maar richt je op een positieve afhandeling van het ongeluk. Vaak ben je als werkgever verzekerd voor de schade en hoef je je daarom niet druk te maken over de financiële gevolgen voor jou en/of jouw organisatie. Wel is het belangrijk om kort na het ongeval in actie te komen.

Stap 1: maak een ongevallenrapport

Maak na het ongeval allereerst een ongevallenrapport. Omdat je als werkgever bewijslast hebt, heb je deze nodig om aan te tonen dat je voldoende maatregelen hebt genomen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Het ongevallenrapport bevat de volgende zaken:

  • Een beschrijving van het bedrijfsongeval
  • De oorzaak van het bedrijfsongeval
  • Welke maatregelen zijn getroffen om het risico op een ongeval te beperken

Stap 2: meld het ongeval bij de arbeidsinspectie

Meld na het opstellen van het rapport het ongeval zo snel mogelijk bij de Arbeidsinspectie. Het melden bij de Arbeidsinspectie moet in de volgende gevallen gebeuren:

  • Het overlijden van de werknemer als gevolg van het bedrijfsongeval
  • Blijvend letsel bij de werknemer als gevolg van het bedrijfsongeval
  • Een ziekenhuisopname van de werknemer als gevolg van het bedrijfsongeval

Als werkgever ben je verplicht om in deze gevallen de Arbeidsinspectie in te schakelen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €50.000. Bij twijfel adviseren wij daarom altijd om het ongeval te melden bij de Arbeidsinspectie.

Stap 3: meld het ongeval bij de verzekeraar

De laatste belangrijke stap is het melden van het ongeval bij je verzekeraar. Vaak is dit de AVB-verzekering, maar dit kan ook een andere verzekering zijn. Meld je hiervoor bij je tussenpersoon of verzekeraar en doe dit zo snel mogelijk om verlies van polisdekking te voorkomen. De verzekeraar zal vervolgens de aansprakelijkheid beoordelen en indien nodig de letselschade afhandelen met de letselschadejurist of advocaat van de werknemer.

En verder?

Zoals we aan het begin van het artikel al aangaven kan een bedrijfsongeval een grote impact hebben op de werknemer. Het kan dan erg helpen wanneer je als werkgever de juiste stappen zet en je meewerkend opstelt. Neem direct actie, communiceer duidelijk en stel je begripvol op naar de werknemer. Op die manier kun je een bedrijfsongeval op een goede manier afronden en de werkrelatie indien mogelijk weer voortzetten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.