Hoe serveer je wijn?

4 augustus 2020 10:25

Hoe serveer je wijn?

Gewoon in een glas … Die horen we vaker! Het inschenken van een glas wijn lijkt eenvoudig, maar de wijnkenners onder ons weten dat de ‘perfect-serve’ meer aandacht verdient. Werk je in de horeca of heb je binnenkort gasten over? Let dan goed op, want in dit artikel vertellen we je hoe je wijn op de juiste manier serveert. 

De juiste temperatuur

Een biertje koud serveren? Niet meer dan logisch. Maar ook een goede wijn dien je op de juiste temperatuur te serveren. Waarom? Door wijn op de juiste temperatuur te serveren, komen de smaak, geur en het aroma van de wijn optimaal tot hun recht. De wijn smaakt simpelweg beter! Welke temperatuur geschikt is, hangt af van het type wijn dat je serveert. Zo komen rode wijnen het beste tot hun recht bij een temperatuur van 14 tot 18 graden Celsius, afhankelijk van het type rode wijn. Witte wijnen kun je het beste schenken op een temperatuur tussen de 7 en 12 graden Celsius, afhankelijk van het type witte wijn. 

Verschillende wijnen op de juiste temperatuur opleggen en serveren wordt eenvoudig door een (inbouw) wijnklimaatkast aan te schaffen. Deze wijnkasten hebben verschillende temperatuurzones (klimaatzones), waardoor je verschillende wijnen op gepaste temperatuur kunt bewaren. In speciale wijnkasten-shops kun je wijnklimaatkasten kopen van 6 tot 300 flessen! Zo kun je in de horeca maar ook thuis de perfect-serve garanderen.

Het juiste glas

Je kunt wijn uiteraard in elk glas serveren, maar voor de perfect-serve gebruik je immer een passend wijnglas. Een correct wijnglas is helder, tulpvormig en heeft een aflopende kelk. Daarnaast is een correct wijnglas voorzien van een lange steel. Het glas vasthouden bij de kelk kan immers de wijn onbedoeld verwarmen. 

De juiste hoeveelheid

Ook de juiste hoeveelheid wijn in het glas luistert nauw. Voor de perfect-serve schenk je de wijn in tot het breedste gedeelte van de bolling. Hiermee geef je de wijn voldoende ruimte om te ademen en kun je de wijn walsen. Door de wijn te walsen komen de geuren - de ‘neus’ - van de wijn vrij. 

Aan tafel serveren

De wijn aan tafel serveren? Let dan op de volgende aandachtspunten: laat het etiket van de wijn altijd eerst aan de gast zien, voordat je deze - na goedkeuring - inschenkt. Schenk nooit direct het glas vol, maar schenk een bodem in zodat deze eerst door de gast kan worden geproefd. Smaakt de wijn naar meer, dan kun je het wijn tot het breedste gedeelte van de bolling inschenken. Ook hier geldt: het etiket van de wijnfles blijft richting de gast. 

Wijn op de juiste wijze serveren? Nu weet je hoe het moet. Een perfect-serve is dubbel genieten!

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.