Het Ondernemerspanel: 'Regeldruk houdt ondernemers van het ondernemen af!'
27 januari 2021 13:34
Het ondernemerspanel geeft elke maand hun standpunt over een stelling. Deze stelling is gebaseerd op wat er speelt onder de ondernemers uit de regio. Voor deze maand hebben de volgende ondernemers de tijd genomen om hun standpunt te delen met ons Arie Schreuder - Bureau Streefkerk | Robert Heinst - Olympia | Frank Landhuis - Novel T | Dennis Doeve - IC Solutions.
De stelling van deze maand: Ondanks de goede voornemens van de overheid om de regeldruk en de administratieve lasten te verminderen, komt de Kamer van Koophandel recent weer met de, voor niet aan de beurs genoteerde ondernemingen, verplichte UBO- (Ultimate Beneficial Owner) inschrijving in het kader van de vierde anti-witwasrichtlijn op basis van Europese regelgeving.
Ervaart u als ondernemer nu daadwerkelijk vermindering van regeldruk en administratieve lasten of is die toezegging vooralsnog een ‘wassen neus’?
Bureau Streefkerk
"Meer en meer bekruipt mij het gevoel dat er getracht wordt om uitwassen in de samenleving in te perken door nieuwe regels te bedenken in plaats van die uitwassen aan te pakken. Daarmee ontstaat het gevoel dat de goeden onder de kwaden moeten leiden.
De intenties tot vermindering van de regeldruk zullen ongetwijfeld positief zijn, maar is het niet de machine in Den Haag die nieuwe regels blijft produceren, dan blaast Brussel wel haar partijtje mee. Die regels en procedures staan al lang niet meer ten dienste van, maar zijn leidend en bepalend en schieten op vele fronten volledig door. We weten elkaar inmiddels daarmee ook goed bezig te houden. Het stof rondom de AVG is neergedaald en we gaan weer over tot de orde van de dag. Met een paar simpele spelregels moeten we het spel van ondernemer zijn ook kunnen spelen."
Olympia
“Te veel regelgeving belemmert de creativiteit, out-of-the-boxdenken en pionieren. Het kost bovendien tijd en geld. Ik ben van mening dat het belangrijk is aandacht te geven aan de dingen waar je goed in bent. Daarom besteed ik zaken als fiscale regelgeving uit aan mijn accountant. Op HR-gebied hebben ondernemers ook met veel regels en wetten te maken als het gaat om personeel. Door te kiezen voor de inzet van flexkrachten, verleg je de fiscale verantwoordelijkheid en administratieve verplichtingen naar de uitzendorganisatie. Ik verwacht in de toekomst dat in het HR-vak minder nadruk komt te liggen op wet- en regelgeving en dat er meer ruimte is voor maatwerk, verbinding, flexibiliteit en een grote verscheidenheid aan arbeidsrelaties. Zo blijf je als organisatie wendbaar in een steeds veranderende arbeidsmarkt en kun je focus houden op het vinden, binden en boeien van medewerkers.”
Novel T
"Bij ondernemers ervaar ik nog niet direct een vermindering van regeldruk en administratieve lasten. Een brief van de Kamer van Koophandel met een verplichte UBO inschrijving helpt daar niet bij. Deze brief roept bij veel ondernemers in het MKB eerst vragen op, waardoor ze hun accountant/financieel adviseur zullen raadplegen, wat kan leiden tot extra kosten. Mijn ervaring is als eenmaal duidelijk is wat een UBO-inschrijving inhoudt dat het eenvoudig digitaal kan worden verwerkt middels je eigen DigiD. De overheid zorgt er wel voor dat administratieve lasten digitaal kunnen worden geregeld wat het proces kan versnellen en vereenvoudigen. Dit zal in de toekomst moet leiden tot een vermindering van de regeldruk."
IC Solutions
Van de belofte van de overheid om de regeldruk voor ondernemers te verminderen komt helaas nog niet veel terecht, eerder het omgekeerde is het geval. De verplichte UBO inschrijving is daar een mooi voorbeeld van. Niet dat het niet belangrijk is om witwassen te voorkomen, maar de registraties zijn wederom een voorbeeld van toegenomen regeldruk.
In 2018 heeft de commissie van Economische Zaken en Klimaat al onderzoek gedaan naar de regeldruk bij ondernemers, hieruit kwam al naar voren dat ondernemers niets merken van een verlichting van de regeldruk. In het debat werd aangehaald dat ondernemers moeite hebben met de dubbele of (te) complexe regels, die bovendien snel veranderen. Ook hoge kosten, te veel controles en het te snel opleggen van boetes worden genoemd. De vele regels zouden ook vernieuwing in de weg staan volgens de geraadpleegde ondernemers.
Anno 2021 lijkt er weinig veranderd te zijn, er is dus werk aan de winkel voor het volgende kabinet!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.