Deze factoren bepalen de hoogte van de rente voor je zakelijke lening
15 december 2020 11:17
Geld lenen kost geld. Met dat mantra zijn wel hopelijk allemaal nu wel bekend, en dit is natuurlijk ook van toepassing op een zakelijke lening. Die kosten vertalen zich in een rentepercentage wat je betaalt bovenop de af te lossen lening. Maar hoe wordt dat rentepercentage eigenlijk bepaald? We bespreken een aantal belangrijke, bepalende factoren.
Basisrente
Het rentepercentage dat je betaalt over een bedrijfslening bestaat uit een basisrente en een opslag. De hoogte van deze basisrente bepaalt de kredietverstrekker aan de hand van de rente die hij zelf betaalt om geld te lenen bij een andere bank. Doorgaans wordt hier het Euribor tarief voor gehanteerd. Dat staat voor ‘European InterBank Offered Rate’, het rentepercentage waartegen Europese banken aan elkaar geld uitlenen. De hoogte hiervan wordt dagelijks opnieuw vastgesteld en hangt voornamelijk af van de economische omstandigheden. De groei van de economie in combinatie met de hoogte van de inflatie zijn de belangrijkste factoren die invloed zijn op de hoogte van de Euribor. Inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt en dit wordt deels gedekt of gecompenseerd door het rentepercentage te verhogen of te verlagen. Daarnaast speelt ook het rentepercentage van de Europese Centrale Bank een grote rol in het bepalen van de Euribor.
Het debiteurenrisico
Naast de basisrente berekent de bank of andere kredietverstrekker een opslag op basis van verschillende factoren. Een daarvan is het debiteurenrisico. Dat is het risico dat de geldverstrekker loopt zelf wanneer hij geld uitleent. Er bestaat namelijk altijd de kans dat het uitgeleende geld en de daarbij verschuldigde rente mogelijk niet worden terugbetaald. De kredietverstrekker onderzoekt hoe groot dit risico is. Hoe hoger het risico is, des te hoger de vergoeding die daarover tegen moet staan: de rente dus.
Looptijd van de lening
Naast het debiteurenrisico, speelt ook de looptijd van de lening een rol in het bepalen van de opslag die boven op de basisrente berekend wordt. Het principe daarachter is simpel: geld dat uitgeleend wordt, staat niet meer tot beschikking van de geldverstrekker, die het daardoor niet meer elders kan investeren. Hiervoor wil de kredietverstrekker een vergoeding in de vorm van rente. Hoe langer hij niet over zijn geld kan beschikken en hoe langer dus de looptijd van de zakelijke lening is, des te hoger het rentetarief zal zijn ter vergoeding.
Diverse kosten
Bij het beoordelen van een financieringsaanvraag worden ook kosten gemaakt door de kredietverstrekker. Er worden werkuren en dus personeelskosten in gestoken, er is sprake van administratiekosten en om zichzelf als kredietverstrekker onder de aandacht te brengen worden ook marketingkosten gemaakt. Die kosten worden gedekt door en zie je terug in het rentepercentage. Daarnaast rekent de geldverstrekker er ook nog een winstopslag op.
Wat kun je zelf dan doen om die rente zo laag mogelijk te houden? Je kunt de Euribo in de gaten houden en proberen op een strategisch moment dat deze laag staat toe te slaan. Daarnaast kun je de looptijd van de lening zo kort mogelijk houden, maar daarmee wordt de maandelijkse aflossingskosten wel hoger. Eventueel kan een kleine kredietverstrekker met weinig personeel en overheadkosten nog een verschil maken in het rentepercentage.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.