De zin en onzin van werknemers opleiden en certificeren
9 juli 2018 16:58
Voor ik aan dit artikel begin nog even het journaal. 3 onderwerpen, 3 keer niet optimistisch en 3 keer een onderwerp wat onze organisatie raakt.
Gestegen arbeidsongevallen is de eerste. Weer enkele hijsongevallen. Kranen omgevallen bij het hijsen van een brugdeel waarbij enkele medewerkers in het water terecht zijn gekomen en een dodelijk ongeval waarbij een heipaal op de cabine van een kraan is gevallen. Aansluitend de vele ongevallen met hefwerktuigen in de logistiek en uiteindelijk het lage percentage statushouders die een baan kunnen vinden.
Na deze opening kunnen we de stelling “onzin van opleiden” gelijk naar de prullenbak verwijzen. Het blijkt wel degelijk nodig om op ieder vlak met opgeleide werknemers te werken. Het is vaak droevig om te zien hoe heftruckchauffeurs die al jaren rijden het meest essentiële van een hefwerktuig, het lastdiagram, totaal niet kunnen verklaren. Let op werkgevers het is binnen de Arbo- wet uw verantwoording om aan te tonen dat uw werknemers deskundig zijn met machines. Let dan ook op dat u niet “even een certificaatje koopt”, want als de inhoud van dat certificaat niet aansluit bij de werkzaamheden die de werknemer verricht bent u als werkgever nog steeds in gebreke.
Nu lijkt er ook een wir war aan regels, diploma’s en certificaten te zijn. Landelijk geregeld lijkt er niets en waar u dan wel aan moet voldoen is niet of nauwelijks terug te vinden. Laten we eens kijken naar het fenomeen hijsen. Landelijk geregeld boven de 10ton/meter. Dat lijkt veel, maar daar zit je vrij snel aan. Een roterende verreiker met een nominaal vermogen van 5 ton gaat nl al terug naar de specificatie >10 ton/meter. Boven deze 10 ton/meter dient men voor het bedienen van de kraan of het begeleiden van de lasten (rigger) een TCVT diploma te hebben. Dan lijkt het of < 10 ton/meter niets nodig heeft. Dat is niet waar. De werkgever dient naar de uitleg van de Arbo-wet nog steeds aan te tonen dat de werknemer deskundig is. Dat hoeft alleen niet met het relatief moeilijke TCVT examen afgesloten te worden, maar opleiden is dus wel degelijk noodzakelijk.
Nog een voorbeeld. Heftrucks. Een akkefietje welke iedereen wel even in een ochtendje kan leren. Zo’n ding ziet er nl al uit als een golfkarretje, enige snelheid zit er niet in, dus wat kan er gebeuren en waar zou je voor naar een opleiding moeten als je toch al een rijbewijs hebt? Nou, dat valt vies tegen. Met achterwielbesturing dient met ten eerste een geheel andere rij lijn aan te houden, anders slaat de achterkant tegen alles wat je maar bedenken kan. Een heftruck is ook overdreven zwaar. Een machine met een hefvermogen van 1,5 ton weegt zelf al gauw 3 ton of meer. Dan is het met een snelheid van 20km/uur een dodelijk wapen! We gaan ook makkelijk uit van een “stabiel” gegeven. Nou nee, verrassing, een lege heftruck is totaal niet stabiel en kantelt zeer gemakkelijk als bochten te snel worden genomen. Dat komt omdat de heftruck gebouwd is onder het principe van evenwicht. Een balans die er pas is als de nominale gewichtswaarde voor op de vorken wordt meegenomen. Nooit geweten? Tja dat is dan gebrek aan opleiding. Pas als werkgever ook op als je werknemers, cq uitzendkrachten laat werken met een heftruck met voorbouw apparatuur. Dan is een “gewoon certificaat” getraind met vorken en pallets niet voldoende om aan te tonen dat de machinist deskundig is. Er is dus ook niet zoiets als een verreiker certificaat, want welke functie wordt er dan gebruikt? Heffen met vorken? Hoogwerken misschien of hijsen met een hydraulische lier? De werkgever zal toch echt aan moeten kunnen tonen om welke discipline of het gaat.
Denk dus niet te licht over het “aantonen van deskundigheid”. Zeker niet in het kader van veilig werken op de werkvloer. Laat u gedegen voorlichten over de mogelijkheden en probeer opleidingen als maatwerk aangeleverd te krijgen op de werksituatie van uw werknemers. Als laatste is het ook niet onverstandig om rekening te houden met de verzekering. Gaat die schade wel vergoeden als blijkt dat de werknemer “niet aantoonbaar deskundig” was? Dat is maar zeer de vraag.
Naast al deze wetmatigheden is er eigenlijk maar één ding belangrijk, dat uw werknemers iedere dag gezond en wel na een veilige werkdag naar huis gaan. Geen werkgever zou het risico moeten willen lopen om op een ongelukkige dag nabestaanden te moeten vertellen dat hun dierbare niet meer thuis komt, omdat het bedrijf het niet zo nou nam…………………
O, ja het derde onderwerp. Statushouders. Onze organisatie, DINS Safety Training is ook betrokken bij het opleiden van statushouders voor de logistiek, waar wij dagelijks veelal jonge mannen proberen wegwijs te maken met de moderne machines van ons Europa. Zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen. Lijkt af en toe druppeltje op de gloeiende plaat, maar we dragen er aan bij dat er zo 2 keer per jaar een man of 20 geschoold worden afgeleverd aan de logistieke bedrijven.
Mocht u nu vrijblijvend willen weten wat te ondernemen m.b.t opleiden? DINS Safety Training staat met een deskundig team voor u klaar. Mijn naam is Peter Kramer, D.G.A. DINS Safety Training.
0115-630188
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.