Als ondernemer gaan beleggen
4 januari 2021 09:43
Een typisch kenmerk van ondernemers? Altijd het onderste uit de kan halen. Met het motto ‘voldoende is goed genoeg’ is immers geen enkele ondernemer succesvol geworden. En maximaliseren is ook nodig, want je bent helemaal zelf verantwoordelijke voor je eigen inkomsten. Altijd dus op zoek naar mogelijkheden om de winst of omzet te vergroten, en kansen om nieuwe klanten binnen te halen. Maar wat doe je met het vermogen dat je met ondernemen opbouwt? Bijvoorbeeld het geld dat je spaart voor je pensioen, of als je je onderneming verkoopt? Spaarrekeningen leveren weinig tot geen rendement, en het geld erop wordt door inflatie en mogelijk bankkosten alleen maar minder waard. Hieronder lees je meer over het maximaliseren van je vermogen met behulp van vermogensbeheer.
Beleggen geeft je vermogen de kans te groeien
Een populaire optie de afgelopen jaren was vermogen te beleggen. Door de wereldwijde economische voorspoedige tijden na de kredietcrisis hebben de aandelenbeurzen de meeste van de afgelopen jaren gemiddeld aardige stijgingen behaald. Maar zelf beleggen kost wel tijd en aandacht. Kun jij je als ondernemer met de aandelenkoersen gaan bezighouden? Waarschijnlijk niet, en daarom is vermogensbeheer zo interessant. Door het beleggen uit te besteden geef je je vermogen de kans te groeien. Is je vermogen gespreid belegd, dan maakt dat het risico op verlies zo klein mogelijk. Bij een vermogensbeheerder laat je het beleggen aan een professional over. Zo kun jij je kostbare tijd aan je onderneming of andere zaken besteden.
Hoe gaat beleggen in zijn werk?
Als ondernemer ben je waarschijnlijk wel gewend planmatig te werken. Dat komt goed van pas als je wil gaan beleggen. Stel daarom eerst een beleggingsplan op waarin je voor jezelf vastlegt welk bedrag je wil en kan missen voor langere tijd, welk doel je ermee wil bereiken, hoeveel tijd je daarvoor hebt en welke risico je acceptabel vindt om te lopen.
Vervolgens ga je een vermogensbeheerder kiezen. Het is lastig om zomaar even te zeggen wie de beste vermogensbeheerder is. Iedereen heeft immers andere wensen en eisen. Daarom is het vooral belangrijk de beste vermogensbeheerder in jouw persoonlijke situatie te kiezen. Zoals hierboven al genoemd werd begint alles met het formuleren van een beleggingsdoel, en zoek je vervolgens een vermogensbeheerder waarvan de portefeuille en dienstverlening hierbij aansluit.
Bij het vergelijken van vermogensbeheerders kun je letten op diverse zaken. Een daarvan zijn de kosten. Hogere kosten houd immers in dat je minder rendement overhoudt. Let er echter wel goed op dat het bij kosten zowel kan gaan om directe kosten die een vergoeding voor de dienstverlening inhouden, als indirect kosten die verwerkt zijn in fondsen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te letten op de behaalde rendementen. Houd hierbij echter wel in je achterhoofd dat een hoger rendement vaak samenhangt met een hoger risico. Kijk niet alleen naar het rendement over bijvoorbeeld het afgelopen jaar, maar ook naar die over de afgelopen drie en vijf jaar.
Houd een vinger aan de pols
Hoewel je vermogen laten beleggen door een vermogensbeheerder minder tijd kost dan zelf beleggen, is het belangrijk de voortgang te monitoren. Hoe hoog is het rendement op je vermogen? Lig je nog op koers om je doel te halen? Door een vinger aan de pols te houden zie je sneller eventuele verbeterpunten en kun je bijsturen wanneer nodig.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.