10 redenen waarom een zoekwoorden onderzoek zo belangrijk is voor je online marketing strategie

2 november 2020 16:17

10 redenen waarom een zoekwoorden onderzoek zo belangrijk is voor je online marketing strategie

Hoe goed jouw website vindbaar is, bepaalt voor een groot deel je online succes. Maar om via een zoekmachine zoveel mogelijk bezoekers naar je website te trekken is nog niet zo eenvoudig.

Het is vooral van belang dat je weet op welke zoektermen jouw potentiële klant zoekt.

Als mensen in Google zoeken naar een oplossing of naar jouw product of dienst en jouw website komt niet naar voren, dan loop je potentiële klanten mis. Dat snappen we en de noodzaak om goed gevonden te worden in Google voelen we vaak wel.

Een goed zoekwoorden- en concurrentie onderzoek gaat dieper. Niet alleen kijken

naar je product of dienst, maar vooral ook kijken naar de vraag achter de vraag.

In dit artikel geven we je 10 redenen waarom het ook voor jouw bedrijf zo belangrijk is om een gedegen zoekwoorden onderzoek uit te voeren.

1. Het is dé basis van je online marketing strategie

Als je jouw vindbaarheid wilt verbeteren, is het doen van een zoekwoorden onderzoek de eerste stap die je zet.

Je kunt jouw vindbaarheid namelijk alleen maar vergroten door pagina's te ontwikkelen die aansluiten op de zoekopdrachten van jouw potentiële klant.

En daarvoor zijn de juiste zoekwoorden belangrijk. Een zoekwoorden onderzoek geeft inzichten in jouw online kansen, in het vinden van de juiste zoektermen en in toevoegingen die jou helpen om jouw klant te bereiken.

Zo weet jij precies wat je kunt verwerken in de content op je pagina’s.

2. Inzicht in je doelgroep

Een zoekwoorden onderzoek geeft inzicht in je doelgroep. Achter elke zoekterm zit namelijk een behoefte. Iemand zoekt met een reden en heeft ‘iets’ nodig? Wat heeft jouw doelgroep nodig?

Iemand die zoekt op ‘online marketing bureau zwolle’ is op zoek naar een club die kan helpen bij online marketing vraagstukken. En dat kan gaan van een goede website tot het inrichten van een complete online marketing strategie.

Als je weet wie je doelgroep is en welke vraagstukken zij hebben, dan kun je de customer journey van je klant makkelijker in kaart brengen. Welke stappen zet jouw klant om tot aankoop over te gaan?

Door antwoord te geven op dergelijke vragen, kun je gerichter content schrijven om je potentiële klant te helpen tijdens zijn klantreis.

3. Inrichten van de menustructuur

Ook de menustructuur van je website draagt bij aan je vindbaarheid. Hoe beter Google door je pagina’s kan navigeren, hoe hoger jouw ranking zal zijn. Zoekwoorden helpen je bij het inrichten van een optimale menustructuur.

Want door de juiste zoekwoorden te verwerken in jouw menustructuur zorg je ervoor dat Google beter begrijpt waar jouw website over gaat en wat jouw belangrijkste producten of diensten zijn.

Zijn er zoekwoorden met een hoog volume die aansluiten bij jouw kernactiviteit?

Het is goed om die zoekwoorden als hoofdpagina’s aan te merken. En daaronder kun je dan weer subpagina’s hangen met relevante onderwerpen.

Hoe meer subpagina’s onder een pagina, hoe belangrijker Google die pagina vindt. Zo weet Google dus in no-time wat jouw belangrijkste product of dienst is.

4. Meer gerichte bezoekers naar je site

Bij het tonen van zoekresultaten kijkt Google naar de inhoud van jouw pagina’s en vergelijkt ze met die van jouw (mogelijke) online concurrenten. Google heeft als doel om pagina’s te tonen die het best antwoord geven op de zoekvraag.

Een zoekwoorden onderzoek geeft je inzicht in de zoektermen van je potentiële klant. En door juist die relevante zoekwoorden te verwerken, speel je in op de behoefte van jouw klant en is de kans groot dat de bezoeker doorklikt naar jouw pagina.

Want jouw pagina sluit het beste aan bij de zoekintentie van de klant!

5. Helpt bij het schrijven van nieuwe content

Je loopt er vast wel eens tegenaan: je hebt geen inspiratie voor het schrijven van een nieuwe blog of nieuwe landingspagina/ conversiepagina. Wat nu?

Een zoekwoorden onderzoek kan je weer inspiratie geven voor nieuwe onderwerpen.

En doordat je schrijft over onderwerpen uit je zoekwoorden onderzoek, kun je er zeker van zijn dat het zoektermen zijn die aansluiten bij de behoefte van jouw klant.

Want aan die lijst met zoekwoorden voeg je namelijk alleen maar woorden toe die echt aansluiten bij jouw product of dienst.

6. Optimaliseren van huidige content

Zijn er pagina’s met een hoog bouncepercentage? Of scoren ze gewoon niet zo goed? Je kunt het zoekwoorden onderzoek ook gebruiken om de content op huidige pagina’s te optimaliseren.

Voeg teksten toe met zoekwoorden die gerelateerd zijn aan jouw pagina. We noemen deze woorden ook wel LSI woorden.

Het zijn woorden waarmee jij jouw ‘hoofdzoekwoord’ nog meer body kunt geven. En door het toevoegen van relevante zoekwoorden vergroot je de kans om meer traffic naar je pagina te krijgen.

7. Gerichter adverteren

Een succesvolle SEA-campagne sluit helemaal aan op de customer journey van jouw potentiële klant.

Dus als je een SEA-campagne wilt opzetten, is het van belang dat je weet waar je potentiële klant op zoekt. Elke zoekopdracht is onder te verdelen in één van de vier fasen, aldus Google: See, Think, Do en Care.

Door goed te bedenken wat jij wilt bereiken met bijvoorbeeld je SEA-campagne (maar dat geldt ook voor je landingspagina's) kun je inspelen op elke fase van je potentiële klant. Om hen zo te helpen in hun online reis, met de juiste informatie.

En zo vergroot je jouw kans op daadwerkelijke conversie.

8. Goede gebruikservaring

Zoals je al hebt kunnen lezen zorgt een goed zoekwoorden onderzoek voor relevante content op je site. Maar de juiste content is niet alleen goed voor je vindbaarheid, het zorgt ook voor voldoende gebruiksgemak van je website.

De bezoeker snapt de site, snapt de structuur en kan 'halen' wat hij nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat de bezoekers van jouw website waarschijnlijk langere tijd op jouw website blijven, wat weer goed is voor je vindbaarheid scores in Google.

9. Inzicht in je concurrenten

Jij focust je op bepaalde zoekwoorden, maar je concurrent doet dat natuurlijk ook. Door inzichtelijk te hebben op welke zoekwoorden jouw concurrent zich richt, kun jij je onderscheiden.

Er zijn verschillende tools waarmee je de zoekwoorden van je concurrent eenvoudig kunt monitoren. Neem bijvoorbeeld Semrush. Je kunt jouw concurrent invoeren en kijken hoe zij scoren op bepaalde zoekwoorden die jij ook hanteert.

En zo kun jij steeds weer zorgen dat jij het beter gaat doen dan jouw concurrent. Jij weet tenslotte op welke zoektermen je moet optimaliseren om boven je concurrent uit te stijgen.

10. Iedereen doet het

Last but not least. Een zoekwoorden onderzoek, wie doet het vandaag de dag nou niet. Je concurrent doet het hoogstwaarschijnlijk ook. En juist daarom is het raadzaam om een zoekwoorden onderzoek uit te voeren.

Met een zoekwoorden onderzoek ga je gewoon meteen goed van start! Je hebt gelijk inzichtelijk op welke zoekwoorden je het beste kunt focussen en het geeft inzicht in jouw doelgroep. Kortom, de perfecte basis voor online resultaat :).

Een zoekwoorden onderzoek doen?

Er zijn verschillende tools die je kunt inzetten om een goed zoekwoorden onderzoek uit te voeren zoals Google Ads, Semrush of Google Trends.

Belangrijker nog dan de tools die je gebruikt is de input die je gebruikt voor je onderzoek. Garbage in, Garbage out zeggen wij altijd.

Denk niet puur vanuit platte zoekwoorden. Denk vanuit de klant. Wat speelt er in die zoektocht, wat speelt er in de verschillende fases en gebruik die input voor je onderzoek.

Controleer ook je online concurrentie. Wie komen er naar voren in Google, waar jij eigenlijk naar voren hoort te komen? Dat geeft je inzicht in de voor jou beste route online.

Ga je zelf aan de slag of focus jij je lekker op jouw business en laat je het over aan een bedrijf die er verstand van heeft. En je kunt gerust zeggen dat Team F&J er verstand van heeft.

Het kan namelijk best wat van je kostbare tijd in beslag nemen. Team F&J helpt je graag bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek en het uitzetten van een goede online marketing strategie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.